[...] tłuszczu i cukru, soli, elementów chrupkich itd. Takie miksy występują tylko w przetworzonej gęstoenergetycznej żywności, a organizm takie jedzenie preferuje, bo można zjeść dużo objętościowo i dostarczyć bardzo dużo kalorii. Bardzo łatwo każdemu kto twierdzi, że jest uzależniony od cukru można wytłumaczyć to na przykładzie, co woli zjeść [...]
[...] stale mają podwyższone stężenie WKT, jedna z teorii wiąże nadmiar tych kwasów we krwi z cukrzycą). A więc jeśli śpisz krótko, a na dodatek w drugiej połowie nocy to masz dużo większą szansę na zaburzenia glikemii i odkładanie się tkanki tłuszczowej, w tym wisceralnej – skorelowanej z wieloma chorobami. W niektórych badaniach wykazano także, [...]
[...] jak duża jest ciemna liczba osób, które nigdy nie były diagnozowane pod kątem występowania określonej choroby, zespołu, zaburzenia. Co ma wspólnego maltitol z NAFLD? Bardzo dużo! Naukowcy zbadali skuteczność maltitolu w leczeniu stłuszczenia wątroby u myszy wywołanego dietą wysokotłuszczową. Przyjmowanie 5,0% maltitolu przez 8 tygodni znacząco [...]
Czy tego chcemy, czy nie, pewne rzeczy w ustroju człowieka funkcjonują jako ewolucyjna zaszłość i mają na nas niebagatelny wpływ? Jednym z najbardziej znanych mechanizmów jest odkładanie tkanki tłuszczowej, które przygotowuje ustrój na „ciężkie czasy”. Nie ma żadnego znaczenia, że obecnie sytuacja jest inna, że żywność jest dostępna na [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom wątroba ma ograniczoną zdolność do regeneracji. Nikt nie planował, by miała być ona "bombardowana" 800 mg, 1 g czy ponad 3 gramami sterydów anaboliczno-androgennych tygodniowo, a niektórzy kulturyści sięgają przy tym po wiele innych środków, dodatkowo po alkohol i/lub narkotyki, które nie są obojętne dla wątroby. [...]
Trening aerobowy może być niekorzystny w okresie budowania masy. Dzieje się tak poprzez różne mechanizmy. Przede wszystkim dłuższa aktywność aerobowa optymalizuje mięśnie i układ nerwowy do pracy o niskiej intensywności, długotrwałej. Stanowi to przeciwieństwo tego, co robisz na co dzień. Uczysz organizm korzystania z tłuszczów jako „paliwa”, a [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, czego z moich obserwacji nie potrafi zrobić większość internautów. Tylko [...]
Trening aerobowy jest korzystny dla układu sercowo-naczyniowego, kontroli ilości tkanki tłuszczowej, utrzymania VO2 max, ogólnej sprawności, obniżania stanu zapalnego, stanu układu ruchu, przeciwdziałania miażdżycy, cukrzycy i kancerogenezie. Okazało się, że rozpad białek (mierzony poprzez znakowaną leucynę i fenyloalaninę), utlenianie leucyny i [...]
Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]
[...] że ktoś ma już potężne zasoby białka w diecie, np. dostarcza codziennie ponad 3 g protein na kg masy ciała. Wtedy dodatkowe kilka-kilkanaście g aminokwasów nie powinno za dużo zmienić. W cytowanym eksperymencie naukowcy sugerują, że możliwe jest zwiększanie siły w trakcie redukcji (i to o kilkanaście kg w przysiadach ze sztangą), ale u 99,9% [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
[...] serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i inne [...]
Kreatyna nie bez przyczyny stała się hitem sprzedaży, gdyż przynosi określone korzyści sportowcom różnych dyscyplin, wpływając na wzrost siły, masy i wytrzymałości włókien mięśniowych. Pośrednio kreatyna przyczynia się do ochrony przed zmianami postępującymi z wiekiem (np. w układzie nerwowym), w mięśniach. Niektóre eksperymenty na zwierzętach [...]
[...] jeśli ktoś nie ma NAFLD, a dostarczająca mniej węglowodanów i więcej tłuszczów dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Z drugiej strony, osoby na diecie klasycznej były w dużo gorszej sytuacji metabolicznej. Miały większy wskaźnik HOMA, o wiele wyższe stężenie insuliny, o ponad 28% wyższe stężenie trójglicerydów, wyższe stężenie cholesterolu. [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
[...] metforminy często występowała u osób, które nie miały żadnego problemu z wątrobą. Nie istnieją przekonujące dowody na toksyczność metforminy dla wątroby. Z pewnością jest dużo groźniejsza dla nerek. I nie ma też żadnych badań dotyczących łączenia SAA z metforminą, szczególnie jeśli mowa o dawkach dopingowych. Referencje, badania, [...]
[...] krwi. Insulinooporność hamuje niszczenie VLDL, co też ma wpływ na podwyższenie stężenia triglicerydów w surowicy. Biotyna może być więc ważnym elementem diety osób jedzących dużo węglowodanów. Referencje, badania: CristinaRevilla-Monsalve i in. „Biotin supplementation reduces plasma triacylglycerol and VLDL in type 2 diabetic patients and in [...]
[...] nie zgadzam się z tą argumentacją. Najbezpieczniej, gdy sacharoza dostarcza mniej niż 5% całkowitej energii. Większość ludzi może się obywać bez cukru i tak spożywamy go za dużo. W badaniach wykazano, iż “cukrowe bomby” (posiłki wysokowęglowodanowe) powodują hiperglikemię, podwyższenie stężenia insuliny, a następnie u niektórych osób [...]